17 Aralık 2016 Cumartesi

AVUSTURYA / Viyana

Viyana, gezmesi, görmesi insana keyif veren bir şehir. Sokaklarında yürürken binaların düzeni, parklarının yeşilliği, renkli caddeleri ve ara sıra kulağınıza gelen vals tınıları dikkatinizi çekiyor. Yaşam kalitesi yüksek ve dünyanın en yaşanılası kentleri arasında. Sanat Viyana denilince akla gelen ilklerden. Strauss'un ve Mozart’ın memleketi.
Viyana’ya, Budapeşte'den bindiğim otobüs ile ulaştım. Bu rotada tercih ettiğim orangeways otobüs firması yaklaşık 9 euro karşılığında 3 saat 15 dakikada beni Viyana Praterstern istasyonuna ulaştırdı. Bu rotada bilet fiyatları normalde 20 euro dolaylarında ama online alımlarda böyle fiyatlar yakalamak mümkün oluyor.



Viyana'lılar güneşin tadını parklarda çıkarıyorlar.
Viyana’da gezmek için sadece 1 gece 2 günüm vardı. Bu nedenle Praterstern’e yakın stadtguttgasse caddesinde bulunan bir otelde kaldım. Bu bölgeden Inner stadt denilen tarihi merkeze ulaşmak yürüyerek 20-25 dakika sürüyor veya Praterstern istasyonundan metro ile birkaç istasyon. Hava güzel olduğundan ben yürümeyi tercih ettim. Ulaşım Viyana’da gelişmiş durumda ve metrolar, otobüsler, tramvaylar, trenler birbirlerine entegre.

Şehirde yaşayan bir çok Türk var. Hal böyle olunca Türk yemekleri konusunda hiç sıkıntı çekilmiyor. Merkezden biraz uzaklaşınca bol miktarda dönerci görmek mümkün. Ama gelmişken Avusturya’ya özgü bir şey denemek istenirse yenmesi gereken ilk şey şnitzel. Yanında ufak bir tabak salata ile servis edilen şnitzel tabağı 13 euro. Gerçi ödenen paraya göre insan biraz daha zengin bir masa bekliyor ama şnitzelin lezzeti gayet iyi. Ayrıca şehrin her yeri yemyeşil parklarla dolu ve buralarda kahve kokuları Viyanalıların kahveye olan düşkünlüğünü de gösteriyor. Şnitzel 'in ardından bir fincan kahve de mutlaka denenmeli.
Viyana’da Gezdiğim Yerler
Aziz Stefan Katedrali ve meydanı:(Stephansdom ve Stephansplatz) Viyana’nın simgesi olmuş, 12. Yüzyıla ait bu tarihi kilise, merkezde ilk fark edilecek tarihi yapı. Yapıldığı tarihten bu yana çeşitli zamanlarda restorasyonlar geçirmiş. Özellikle çatı bölümünün farklılığı göze çarpıyor. Viyana kuşatması sırasında katedralin kulesinden Osmanlı Ordusu gözlemlenmiş. Türklerin kesin olarak gelmeyeceğinden emin olduktan sonra 1900 lerin başlarında gözetleme alanı kapatılmış. Katedralin devasa çanı ise Osmanlı’dan elde edilen savaş malzemesinin eritilmesiyle yapılmış.
Katedralinde içinde bulunduğu trafiğe kapalı alanın adı Stephansplatz. Bu büyük meydan ve çevresindeki büyük caddeler hem coğrafi olarak hem de kültürel anlamda Viyana’nın kalbi.
Aziz Stefan katedrali
Viyana devlet operası: (Staatsopern) Dünyaca ünlü Viyana devlet operası binası Goethe caddesinde. 1869 yılında açılan opera binası Avusturyalıların sanata ne kadar düşkün olduğunun bir göstergesi. Hemen her akşam düzenlenen performansların biletleri yüksek fiyatlarına rağmen günler öncesinden tükeniyormuş. Her ne kadar operaya hiç ilgim olmasa da az kalsın kendimi Viyana’da ilk ve son gecemde opera izlerken bulacaktım. Şehri gezenlerin operalara ilgisinin farkında olan satıcılar Viyana devlet operasında bilet bulamayanlar için başka opera performanslarının biletlerini ısrarlı bir biçimde satmaya çalışıyorlar.
Viyana Devlet operası
Viyana Belediye Binası ve  Meydanı: (Rathaus ve Rathausplatz) Viyana belediye binası gösterişli mimarisiyle hemen dikkatinizi çekiyor. Bina yapıldığı ilk günden beri belediye binası olarak hizmet vermiş. Aynı isimle adlandırılan önündeki meydanda ise ben oradayken sirk ve yöresel ürünler pazarı kuruluydu. Meydanın diğer tarafında, yani Rathaus’un tam karşısında ise tarihi tiyatro binası burgtheatre yer alıyor.
Parlamento Binası: (Wiener Neustadt) 1883 yılında yapılan bu bina mimari olarak Yunan tapınaklarını andırıyor. Viyana’daki bir çok bina gibi parlamento binası da II.dünya savaşı sırasında her hangi bir yıkıma uğramamış. Parlamento binasının içi rehberli turlarla gezilebiliyor.
Milli tarih müzesi: (Naturhistoriches museum Wien) Bugüne kadar gezdiğim müzeler içerisinde en dolu olanıydı. Tarih çağlarından başlayarak hem dünya hem avusturya tarihi hakında bilgi sahibi olacağınız çok verimli ve büyük bir müze. Zamanım kısıtlı olduğu için 1,5 saatte gezip bitirdim ama bence daha fazla zaman geçirmeyi hak ediyor. Giriş: 10 euro.
Hofburg imparatorluk sarayı (Hofburg Wien) Viyana’nın en görkemli saraylarından biri olan Hofburg sarayı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde hanedanın yaşadığı yermiş. Günümüze çok iyi korunarak geldiği belli oluyor. Giriş ücreti pahalı geldiğinden sarayın avlusunu gezmekle ve dışarıdan fotoğrafını çekmekle yetindim. Sonradan internette yaptığım araştırmada sarayın içindeki müze bölümünde sergilenen eşyaların azlığı hakkındaki yazıyı okuyunca rahatladım. Görmek istediğim bir diğer saray olan şehrin dışındaki yazlık saray Schönbrunn’a ise zamanım kalmadığından gidemedim.
Hofburg sarayı

Michaelerplatz: Hofburg sarayının girişinin önünde bulunan meydan günün her saatinde hareketli. Viyana’nın tarihini havasını solumak için bence en ideal yer.

Michaelerplatz

St.Peter Katolik kilisesi ve meydanı (Petersplatz) Sadece yayalara açık Viyana’nın ünlü caddelerinden Graben ve çevresindeki sokaklarda gezmek Viyana’nın tarihi merkezindeki modern yüzü görmek, alışveriş yapmak ve sokak kafelerinde oturup birşeyler içmek için ideal bir bölge.
Graben caddesi.
Viyana dönmedolabı (Wiener reisenrad) Tıpkı Londra’da ki London Eye gibi Viyana ile özdeşleşmiş bir dönmedolap var Viyana’da. Londra’daki dönmedolaptan farkı ise yapılma tarihi. Viyana dönmedolabı 1897’de yapılmış. Neredeyse 120 yaşındaki bu efsaneye binmenin bedeli ise 9,50 euro.
Prater: Dönme dolabında içinde yer aldığı büyük bir alan Viyana’nın açık eğlence merkezi olarak döşenmiş. Viyana’ya gitmeden önce buranın gezilecek yerler listesinde olduğunu görünce şaşırmıştım. Gerçekten de bu bölge her yaştan Viyana’lıların özellikle hafta sonları doldurduğu büyük bir tema park. Ancak öyle iyi pazarlanmışki Viyana’ya gelen herkes burayı da ziyaret ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder