2 Mayıs 2018 Çarşamba

UKRAYNA / Kiev

Geçtiğimiz hafta sonu Ukrayna’nın başkenti Kiev’deydik. Cuma sabahından Pazar akşamına dolu dolu 3 günü Kiev’de geçirdik.
Ukrayna’ya ilk seyahatim 2003 yılındaydı ve vize almıştım. Sonraki seyahatlerimde de ülkeye pasaportla giriş yaptım. Geçmişteki ziyaretlerimle birlikte bu dördüncü gidişim oldu. Ukrayna’ya kimlikle seyahat başladığından bu yana Türk vatandaşlarının akın akın bu ülkeye ziyaret ettiğini sık sık duyuyordum. Bu kez kendi gözlerimle gördüm. Dağ taş Türk dolu.

Ukrayna havayolları 10 ay kadar uzun bir süre öncesinden seyahat planını yapanlara gidiş dönüş 36 dolarlık şaka gibi bir fiyattan bilet satıyor. Bu fiyata sadece uçuşunuz dahil. Biniş kartını kendiniz basmak veya biniş kartınızı telefonunuza indirmek zorundasınız. Yanınıza kabin içi ölçülerinde bir adet el bagajı alabiliyorsunuz.
Kiev'de gezilecek yerler
Kiev Boriyspil havaalanı şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta. Havaalanı çıkışında bulunan 322 numaralı SkyBus otobüsleri ile merkezdeki tren istasyonu Vokszalna’ya 100 grivni (15 lira) karşılığında ulaşabilirsiniz. Otobüs yolculuğu trafiğin yoğun olduğu saatlerde bir saat civarında sürebiliyor.

Aynı otobüs Kharkiv metro istasyonunda da duruyor. Şoföre bu durakta ineceğinizi söylerseniz ödeyeceğiniz tutar 65 grivni. Bu istasyondan 5 grivni karşılığında metroya binerek toplam 70 grivniye Kiev içinde istediğiniz yere ulaşmak da mümkün.
Borscht çorbası
Araçta sadece nakit kabul ediliyor bu nedenle havaalanı içerisinde bulunan döviz bürolarından sadece bu yolculuğa yetecek kadar döviz bozdurmanızı öneririm zira buradaki kur şehir merkezine göre çok düşük. Şehir merkezinde nisan 2018 itibariyle 1 usd 26 grivni, 1 eur 32 grivni yapıyordu.

Kiev içinde toplu ulaşım ucuz. Ancak yoğun saatlerde özellikle metro araçları çok kalabalık. Otobüs ücreti 4, metro ücreti 5 grivni. Otobüs biletini genellikle otobüslerin içinde bulunan biletçiler yada şoför veriyor. Metro istasyonlarında jetonlar gişeden veya otomatlardan alınıyor. Temassız özelliği olan kredi kartlarıyla geçiş yapılabilen turnikeler de var. 

Konaklama için Kiev'de her keseye uygun seçenekler var. Bendeniz Kiev'i tek başıma ziyaret ettiğimde tabiki hostelde kalmıştım. Ancak ailecek geldiğimde ev kiraladım. Kalabalık ziyaretlerde en rahat konaklama yöntemi ev kiralama. Özellikle Khreshchatyk caddesine yakın olan evler Türkler arasında çok revaçta.

KHRESHCHATYK CADDESİ: Haftasonlarında trafiğe kapatılarak Kiev halkının yürüyüş yaptığı, amatör sanatçıların performanslarını sergilediği hareketli bir cadde. Aynı isimli metro istasyonundan veya Maidan Nezalezhnosti istasyonlarından ulaşılabilir.

ÖZGÜRLÜK MEYDANI / MAIDAN NEZALEZHNOSTI: Khreshchatyk caddesinin sonunda bulunan Özgürlük meydanı 2004 ekiminde Turuncu devrimin başladığı yer olarak biliniyor. Kiev halkı ve turistler için popüler bir buluşma yeri. Maidan Nezalezhnosti veya Khreshchatyk istasyonları meydana en yakın istasyonlar.
Bağımsızlık meydanı

MAĞARALAR MANASTIRI / PECHERSKA LAVRA: Ukrayna’nın en eski mağara manastır kompleksi. Önemli bir dini merkez olduğu için yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Yukarı lavra ve aşağı lavra olmak üzere iki bölümü var. Aşağı lavra bölümünde bulunan mağara manastırına giriş ücretsiz. İçerisinde bir çok müzenin bulunduğu yukarı lavraya ise giriş ücretli. (80 grivni)





Aşağı lavra’da mutlaka görülmesi gereken yer mağara manastırı.Mağaralar bizzat burada hayatını sürdüren keşişler tarafından oyulmuş.Bir çeşit Kapadokya’daki yeraltı kentleri gibi düşünün. Ukraynalılar ellerinde mumlarla sessiz bir biçimde mağaranın içerisinde dolaşıp, azizlerin mumyalanmış cam tabutlarını öpüyorlar. Sağlı, sollu onlarca keşiş mumyasının arasında yürüyorsunuz. Kadınlar mutlaka başlarını örtmek zorunda ancak mağaranın girişinde ücretsiz olarak başörtü veriliyor. 24A numaralı otobüs Pecherska Lavra’nın önünden geçiyor. Metro ile gelmek isterseniz en yakın istasyon Arsenalna. 





Mağara manastırı
Azizlerin mumyaları

ANAVATAN HEYKELİ VE II.DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ: Pecharsla Lavra’nın önündeki caddeden dümdüz devam ederek içerisinde dev anavatan heykelinin de bulunduğu park alanına ulaşabilirsiniz. Heykelin alt tarafında Sovyetler Birliği dönemi ve II.dünya savaşı yıllarını anlatan görülmeye değer bir müze var. Park alanında ayrıca Sovyetler Birliği döneminde kullanılan savaş ekipmanlarının sergilendiği bir alan da bulunuyor. 

Anavatan heykeline giden yolda Sovyetler döneminden kalma dev heykeller


 


MARİYİNSKY PARKI VE SARAYI : Kievliler arasında popüler bir yürüyüş rotası olan Mariyinsky parkının bitişiğinde bulunan 150 yıllık bir saray.

MİKROMİNYATÜR MÜZESİ: Bugüne kadar gezdiğim en ilginç müzelerden birisi. Tüm eserler Mykola Syadristy adında bir Ukraynalı tarafından yapılmış ve eserlerin çoğu Guiness dünya rekorları arasına girmiş. İnsanın azmedince neler yapabileceğinin bir göstergesi. Tüm eserlere merceklerle bakıyorsunuz. Yukarı lavranın içerisinde olduğu için mikrominyatür müzesine girmek için önce yukarı lavraya girmek gerekiyor. Müze girişi 60 grivni.
Mikro minyatür müzesi

ANDRIYVISKY YOKUŞU / ANDRİYİVSKY UZVİZ: Aziz andreas kilisesinin yan tarafından Podil semtine doğru giden yokuş özellikle hafa sonlarında el yapımı bibloların, yağlıboya resimlerin, hediyelik eşyaların sergilendiği bir açık pazara dönüşüyor.
Andrivsky yokuşu

ÇERNOBİL MÜZESİ: 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasını başarılı görsellerle anlatan bir müze. Maalesef görsellerin altında ingilizce açıklama yok, isteyenler girişte audio guide kiralayabiliyor. Giriş ücreti 20 grivni. En yakın metro istasyonu Kontraktova ploscha.

TUVALET TARİHİ MÜZESİ: Adı üzerinde geçmişten günümüze tuvaletin tarihini anlatan eğlendirirken eğiten bir müze. Giriş ücreti 50 grivni. En yakın metro istasyonu Klovska.
Çernobil müzesi

ALTIN KAPI / ZOLOTİ VOROTA: Bir zamanlar Kiev, yönetim merkezi olan üst şehir ve halkın yaşadığı alt şehir olarak ikiye ayrılırmış. Altın kapı, Kiev’in üst şehrine giriş yapılan kapının 35 yıl önce onarılmış hali. Dışarıdan bakıp geçmek bence yeterli. Yukarıya çıkmak için 50 grivni ödemek gerekiyor. Zoloti Vorota metro istasyonuna 2 dakika mesafede.  

HIDROPARK: Dinyeper nehrinin ortasında bulunan ada özellikle sıcak havalarda Kiev halkının ilk tercihi. Denize kıyısı olmayan Kiev’in Hidropark’ında Dinyeper nehrine girebileceğiniz bir çok plaj var. Kafeler, restoranlar, minyatür kiev müzesi, oyun ve macera parkları gibi alanlar da bulunuyor. Ayrıca zipline, kano gibi etkinlikler de var. En yakın metro istasyonu Hidropark.

Hidropark plajları

Hidropark'ta iki kişilik kayaking saati hafta içi 110, hafta sonu 140 grivni

ST.MICHAEL KATEDRALİ: II. Dünya savaşı sırasında yıkılan katedral sadece 20 yıl kadar önce yeniden yapılmış. Altın kubbeli katedral de deniliyor. Giriş ücretsiz.

ST.SOPHİA KATEDRALİ: Kiev’in en eski kilisesi. İlk yapım tarihinin 11. Yüzyıl olduğu biliniyor. İçerisi aktif bir kilise değil. Bu nedenle 70 grivni ödeyerek içeri giriliyor. Çan kulesine çıkmak için ise ayrı bir ücret ödeniyor.
St. Sophia katedralinin çan kulesinden manzara
St.Sophia katedrali
St.Michael katedrali

İstanbul’daki sultanahmet meydanını anımsatan bir biçimde iki katedral karşı karşıya yapılmış ve tıpkı Sultanahmet camii ve Ayasofya kilisesi gibi birbirlerine karşı gövde gösterisi yapar gibiler.

ST.VİLADEMİR KİLİSESİ: Tavan süslemeleriyle dikkat çeken bir katedral. Giriş ücretsiz. En yakın metro istasyonu Üniversytet.

FÜNİKÜLER: St. Michael altın kubbeli kateralin arka tarafında bulunan teleferik ile birkaç dakika içerisinde podol semtine inebilirsiniz. Bir ulaşım aracı olması dışında fazla bir özelliği olmamakla birlikte Kiev’e gelenlerin füniküleri mutlaka denemesi sebebiyle haftasonları önünde kuyruk olabiliyor. Ücret 4 grivni.
Pecharska Lavra (Mağaralar manastırı)

BESSARABSKY PAZARI: Khreshchatyk caddesinin girişinde bulunan kapalı pazar alanında genelde sebze meyve ve et ağırlıklı ürünler satılıyor.

OPERA BİNASI: Altın kapının iki sokak ilerisinde bulunan tarihi opera binası dışarıdan bakınca güzelliğiyle kendisine hayran borakıyor. Ancak asıl yapılması gereken eğer ilginiz varsa burada bir opera izlemek. Lviv’deki opera binasının aksine burada her akşam performanslar var ve hafta sonu günleri için biletler önceden tükenebiliyor.
Opera binası

DYNAMO KIEV STADI: 2012 Avrupa futbol şampiyonası maçlarının oynandığı Kiev olimpiyat stadı 2018 Şampiyonlar ligi finaline de ev sahipliği yapacak. Stad şehrin içinde sayılır. En yakın metro istasyonları Olimpiiska veya Palats Sportu.

KİEV BRODSKY SİNAGOGU: İstanbul’daki Neve Şalom’un aksine elinizi kolunuzu sallaya sallaya girip gezebileceğiniz bir sinagog. En yakın metro istasyonu Palats Sportu.
Kiev olimpiyat stadı

Lviv gezi notlarımı okumak için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder