5 Mart 2017 Pazar

UKRAYNA / Lviv

Lviv için araştırma yapmaya başladığımda, bu şehir hakkında en çok yazanlardan biri Lviv halkının %80’inin kadın olduğuydu. Ardından, kadınların güzelliği, yemeklerin güzelliği, şehrin güzelliği, ucuzluğu vs. geliyordu. Baştan belirteyim; şehirdeki kadınların oranı konusu tam bir şehir efsanesi. Kadınlarla aynı oranda erkeği sokaklarda, caddelerde, kafelerde, retoranlarda göreceksiniz. Diğer yazılanlar ise ziyadesiyle doğru. Kadınlar gerçekten güzel, yemekler lezzetli, şehri gezmesi keyif veriyor ve şehirde hayat pahalı değil, hatta meydandaki turistik mekanlara uğramazsanız ucuz bile. Ülkenin resmi para birimi grivni. 1 dolar 27 grivni, 1 euro 28,50 grivni, 1 lira ise 7,50 grivni yapıyor. Türk lirasının son zamanlardaki tüm değer kaybına rağmen hala rahat gezilebilen nadir ülkelerden biri Ukrayna.
Lviv opera binası

Lviv uçuşu 1 saat 40 dakika sürdü. Ukrayna Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak Ukrayna’ya ilk kez gelenler pasaport bankolarının sol tarafındaki bir odaya alınarak ufak bir araştırmadan sonra ülkeye giriş izni veriliyor. Bu nedenle Ukrayna seyahati ile ilgili uçak bileti, otel rezervasyonu gibi belgeler ülkeye girişte yanınızda olmalı. Ben pasaport polisine daha önce iki kez Ukrayna’ya geldiğimi söyledim. Sanırım bilgisayarda kontrol etti ve odaya alınmadan ülkeye giriş yaptım.

Havaalanında 2 tane döviz bürosu var. Dolar kuru burada şehir merkezindekinden çok az daha düşüktü.

Havaalanından şehir merkezine ulaşım: Lviv havaalanından şehir merkezine gitmek için ortalama onbeş dakikada bir çalışan 9 numaralı troleybüsü kullandım. Yolculuk yarım saat kadar sürüyor ve ücreti 2 grivni. Bilet şoförden alınabiliyor. Bileti otobüste cam kenarlarındaki metal kutularda onaylatmak gerekiyor. Troleybüsün son durağı Ivano franko universitesi durağı. Bu durak aynı zamanda şehir merkezinden havaalanına gitmek için ilk durak.
Konaklama: Garis hostel. Temiz ve modern. 6 kişilik odada yatak ücreti 150 grivni. http://garishostel.com/en/



Potoskiy sarayı


High castle seyir terası

Lychakivsky mezarlığında ilginç bir mezar

Rynok meydanı

Gezdiğim yerler: Lviv rahatlıkla yürüyerek gezilebilecek bir şehir. Şehir içinde herhangi bir ulaşım aracına ihtiyaç yok. Bir çok görülmesi gereken yer, Rynok meydanı ve çevresinde bulunuyor.

Opera binası: Lviv’in sembolleşmiş en ünlü binası. 120 yıl önce inşa edilmiş. Önceden Odessa'da bir opera izleme deneyimim olduğu için Lviv'de opera izlemeye gerek duymadım. Ama bilinmesi gereken Lviv'deki operanın da ünlü olduğu ve biletlerinin günler öncesinden tükendiği.
Yüksek kale / High Castle: 410 metrelik yüksekliğiyle halen Lviv şehrinin en yüksek noktası olan bu tepeye adını veren kale, ne yazıkki günümüze ulaşamamış. Birkaç metrelik duvardan başka kaleye ait bir şey yok. Buraya yürüyüş yapmak ve Lviv kentini tepeden görmek için çıkılabilir. Amaç sadece Lviv’i yukarıdan görmek ise Rynok meydanında bulunan belediye binasının kulesi buradan çok daha iyi. 
Ulusal mimarlık ve kırsal yaşam müzesi: Adından anlaşılacağı gibi Lviv ve çevresinde geçmişte kurulmuş yaşam alanlarından örnekler görebileceğiniz bir açık hava müzesi. Kendisine ayrılacak bir yarım günü kesinlikle hak ediyor. Merkezden bineceğiniz minibüsler sizi müzenin yakınında indiriyor. İndikten sonra kısa bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz. 




Lychakivsky mezarlığı: Rynok meydanına yürüyerek bir buçuk kilometre uzaklıkta bulunan Avrupa’nın en eski mezarlıklarından biri Lychakivsky mezarlığı. Lviv’de gezilecek yerleri araştırırken, en üst sıralarda bir mezarlığın olmasına şaşırmıştım. Bu mezarlıkta Lviv’in varlıklı kişileri, hatırı sayılır insanlar, ordu mensupları, sanatçılar ve bilim adamları gömülü. Burayı turistler için de gezmeye değer kılan, park havasında düzenlenmiş mezarlıktaki bazı mezarların üzerindeki heykeller. Mezarlığın girişinde bilet ücret tabelası vardı ama ben sormadım, kimse de bir şey demedi. Dolayısıyla giriş ücretsiz.
Rynok meydanı: Lviv şehrinin ticari ve kültürel açıdan kalbinin attığı yer bu meydan. Lviv’de en fazla zamanı bu meydan ve çevresinde geçirdim. Akşama doğru sokak performansları ile meydan hareketleniyor. Meydanın ortasında yer alan belediye binasının kulesi Lviv’i kuşbakışı görmek için en güzel yer. Binanın içine girdikten sonra kule yazısını takip etmek gerekiyor. Bilet ofisi yukarıda. Bileti aldıktan sonra 300 merdiven daha çıkmak gerekiyor.
Potoskiy sarayı: Sanat ve tarih meraklıları için görülesi bir saray. Binanın içinde aynı zamanda Lviv sanat galerisi var.
Özgürlük meydanı
Lviv sokakları
Belediye binasının kulesinden Lviv
Kiliseler: Lviv’de onlarca kilise var. Bir noktadan sonra hepsi aynı gibi gelebilir ancak iç döşemelerindeki ihtişam açısından gezdiklerim içerisinde en çok beğendiklerim Transfiguration kilisesi, Peter ve Paul Garrison kilisesi, Latin katedrali ve Dominician kilisesi idi. Bazılarında ayine de denk geldim. Boim şapeline giriş için 40  grivni istediler, camdan içeriye bakmakla yetindim. Virmenska caddesinde bulunan ermeni kilisesine iki kez uğradım ancak ikisinde de kapalıydı.
Transfiguration kilisesi


Dominician kilsesi

Peter ve Paul kilisesi
Müzeler: Tıpkı kiliseler gibi müzeler açısından da Lviv oldukça zengin. Giriş ücretleri genellikle 20-30 grivni civarında. Sadece National Museum 50 grivni. İçerik olarak hepsi aynı zenginlikte değil ama yine de zamanınız ve ilginiz varsa girdiğinize pişman olmazsınız.
Eczacılık müzesi / Pharmacy museum: 1735 yılında “under the black eagle” ismiyle açılan eczanede, geçmişten günümüze kullanılan ilaçlar, reçeteler, bitkisel tedavi yöntemleri, eczacılık ile ilgili kitaplar sergileniyor.
Silah müzesi / Arsenal museum: Lviv’in en eski ve tarihi binalarından birinde bulunan müze içerisinde eski zamanların savaşlarına ait toplar,tüfekler,kılıçlar,zırhlar bulunuyor. Sadece Ukrayna değil Rus, Japon, Osmanlı, İran gibi ülkelere ait aksesuarlarda mevcut.
Lviv tarih müzesi / Lviv historical museum: Rynok meydanında siyah ev diye adlandırılan 4 katlı yapı dikkatimi çekti. 1577 yılında yapılan bu binanın dış cephesi aslında kumtaşıymış. Zamanla kararıp bugünkü halini almış. Günümüzde ise Lviv tarih müzesi olarak kullanılıyor.
Etnografya  müzesi / Museum of etnography and arts: Bu küçük müzede 19 yüzyıl Ukrayna’sında halkı eğlendirmek için kullanılan kuklalar, el yapımı oyuncak bebekler, yerel elbiseler sergileniyor.
Dinler tarihi müzesi / Museum of history of religion: İçerik olarak en zengin müzelerden birisi dinler tarihi müzesi. Çoğunluğu hristiyanlık ile ilgili olmakla birlikte az sayıda da olsa farklı dinlere ait sergilenen eşyalar var. Ayrıca Lviv çevresindeki kazılarda ortaya çıkmış arkeolojik buluntular da sergileniyor.

Lviv’de birkaç mekan tavsiyesi: Aşağıda yazdığım mekanlara ben de tamamen internet yorumlarını okuyarak gittim.
Chocolate factory: 3 katlı binanın her katı farklı tasarlanmış. En alt katta çikolataya şekil veriliyor. Üst katlarda çeşit çeşit çikolataların satıldığı bölümler var. En üst kat ise kafe olarak hizmet veriyor.
Celantano ristorante: Çorbaları ve pizzaları çok başarılıydı. Fiyatlar da makul seviyelerde. Büyük boy pizzalar 80-90 grivni. Öksüz doyuran 150 grivni.
Strudel Haus: Bugüne kadar hiç yemediğim strudeli tatmak için oturdum. Tatlısı da tuzlusu da varmış. Ben tatlı tercih ettim. 40-50 grivni.
Beer theatre: 3 katlı bir mekan. Alt katında kendi ürettikleri biraları satıyorlar. Haftasonları ikinci katta canlı müzik var. Servis yavaş, ortam güzel.
Baczewski: Sabah 8-11 arası açık büfe kahvaltısı var. Ancak erken gidilmeli. Saat 9 dan sonra önünde sıra oluyor. Fiyat 110 grivni.
Kumpel: Bu mekanda kendi birasını yapıp satıyor. Yemekler lezzetli. Fiyatlar makul.
Meat and justice: Lviv'in tartışmasız en ünlü et lokantası. Önünde uzayıp giden sıraya aldırmazsanız, t-bone bifteğine ödediğiniz 350 grivniye değiyor. 

Uçak bileti: 160 lira (pegasus)
Bira (markette): 10-15 grivni
Bira (restoranda): 25-30 grivni

Döner(lavaş): 35 grivni

Meşrubat: 20 grivni

1,5 litre su (markette): 8-10 grivni

Biftek: 200-250 grivni
Kahve: 25-30 grivni

Pizza XXXL: 150 grivni
Kumpel
Çikolata fabrikası
Beer theatre

Sonuç olarak, Lviv çok güzel bir şehir. İster bir hafta sonu kaçamağı için gidin Lviv'e, ister daha uzun süreli. Kesinlikle keyif alacaksınız.

Kiev gezi notlarım için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder