14 Haziran 2018 Perşembe

Yurtdışında ucuza konaklamanın yolu; hosteller.

Yurtdışına çıkıp gezmek yüksek maliyetli bir iş olarak bilinir. Pasaportu, vizesi, uçak bileti, otel masrafı derken harcamalar artar da artar. Düşük bütçeyle gezmeye çalışanların kısmaya çalıştığı en önemli harcama kalemlerinden biri olan konaklama masrafları hosteller sayesinde sıfırlanmasada oldukça azaltılabiliyor. Yurtdışına ilk çıkmaya başladığım yirmili yaşlardan beri kullanmakta olduğum hostellerin ne olduğunu ve ne olmadığını bu yazımda anlatmaya çalışacağım.

Kırgızistan'ın Çolpon ata şehrinde kaldığım hostel

Nedir bu hostel?
Hostel genellikle öğrencilerin konaklaması için yapılmış olan, içerisinde bulunan odalarda ranza sisteminde 2 ila 12 arası yatağın bulunduğu konaklama biçimidir. Kısaca dilimize çevrildiğinde hostel bizim bildiğimiz yurttur. Konaklayan kişilerden alınan ücret oda için değil yatak için olduğundan otellerle kıyaslandığında çok ucuzdur. Bu nedenle tüm dünyada düşük bütçeli gezginler tarafından en çok tercih edilen konaklama yöntemi hostel konaklamalarıdır.

Belçika'nın Brüksel şehrinde kaldığım hostelin resepsiyonu

Hostelin otelden farkı var mı?
Hosteller de otellerle aynı mantıkta çalışır. Rezervasyon yaptırdığınız hostele ulaştığınızda resepsiyondaki görevli sizinle ilgilenir, kaydınızı yapar. Ardından oda ve yatak numaralarınızı söyler ve yatağınızın yolunu tutarsınız.

Güney Kore Jeju adasında kaldığım hostelin kahvaltı ve dinlenme alanı

Hostel odaları nasıl?
Hostel konaklamaları genelde kadın ve erkeğin bir arada olduğu karışık yatakhanelerdedir. Bazı hostellerde erkek yatakhanesi ve kadın yatakhanesi de bulunabilir.  
Yukarıda da belirttiğim gibi otelde oda için para ödersiniz. Oysa hostelde oda için değil yatak için para ödenir. Odalar genellikle 4-6-8 kişiliktir. Bazen 10-12 bile olabilir. Odadaki yatak sayısı arttıkça fiyat düşer.

İsveç / Stockholm'de kaldığım hostel arkamda görülen tekneydi.

Bazı hostellerde yatağınıza ulaştığınızda yatak çarşafı ve kılıf serilmiş olmaz. Bunu yapmak sizin işinizdir.
Son yıllarda artan ihtiyaçlara bağlı olarak artık hostellerde tüm yatakların kenarına bir adet priz ve bir adet kişisel okuma lambası konuluyor.

Portekiz Lizbon'da kaldığım hostelin kahvaltısı

Hostellerde yemek durumu nasıl?
Tıpkı oteller gibi bazı hosteller de ödediğiniz fiyata sabah kahvaltısı dahilken bazılarında değildir. Ancak hemen hemen bütün hostellerde burada konaklayanların kullanımına açık bir mutfak bulunur. Mutfakta bir kişinin yemek pişirmesinden yemesine kadar gerek duyulan kap kacak, tabak çatal gibi her türlü malzeme mutlaka vardır. Marketten aldığınız malzemeler ile yemek yapabilirsiniz. Yağ,şeker gibi malzemeler genellikle hostel yönetimi tarafından sağlanır veya sizden önce kalan gezginler bu tür malzemeleri yanlarında taşıyamayacaklarından orada bırakırlar. Bu nedenle hostelin mutfağında yemek yapmak isterseniz ilk işiniz buzdolabını kontrol etmek olmalıdır.

Kuala Lumpur / Malezya

Fethiye / Türkiye



Amsterdam / Hollanda


Roma / İtalya

Lviv / Ukrayna

Bangkok / Tayland

Hostelde ortak kullanım alanları
Otelle hosteli ayıran en bariz farklardan birisi tuvalet, banyo gibi alanların ortak kullanıma ait olmasıdır. Yani odanızda size özel bir tuvaletiniz veya banyonuz yoktur. Bu tür ihtiyaçlarınızı yatağınızın bulunduğu katta bulunan genel bölümlerde giderirsiniz.

Barselona'da kaldığım hostelin mutfağı

Hosteller güvenli mi?
Son yazacağımı en başta yazayım. Yirmi yıla yakın zamandır hostellerde kalıyorum. Güvenlik ile ilgili hiçbir sorun yaşamadım. Tanımadığınız insanlarla aynı odada yatma fikri pek tekin gelmese de hostellerde konaklayan insanların üç aşağı beş yukarı aynı kafada olduğu bilinmeli. Güvenlik açısından bir çok hostelde oda girişlerinde anahtar veya kart sistemi bulunur. Anahtarınızı kaybetme ihtimaline karşılık hostele giriş sırasında sizden ufak bir ücret alınır, çıkışta ücret iade edilir. Ayrıca bir çok hostelde locker adı verilen kilitli dolaplar vardır. Değerli eşyalarınızı gece yatarken bu dolaplara kilitleyebilirsiniz. Bilmeniz gereken bazı hostellerde dolap kilitlerinin olmadığıdır. Bu nedenle her ihtimale karşı yanınızda ufak bir asma kilit taşımanız yararınıza olacaktır.


Hostellerin avantajları neler?
Hostellerin bana göre herşeyden önce en büyük avantajı fiyatıdır.Zaten bulunduğunuz şehri gezmeye geldiğinize göre gününüzü sabahtan akşama kadar dışarıda geçirip sadece yatmak için bir yere ihtiyaç duyacaksınız. Standart bir otel odasına ödeyeceğiniz ücretin çok daha düşüğüne hostelde kalır ve gezi bütçenizden ciddi anlamda tasarruf edersiniz..Hostel resepsiyonlarından gittiğiniz şehrin haritasını ücretsiz olarak temin edebilir ve üzerinde gezilecek yerleri/mekanları işaretletebilirsiniz. Hostel resepsiyonları bir çok konuda gezginlere yardımcı olmayı kendine vazife edinmiştir. Örneğin şehirden geç saatte ayrılma durumunda sırtçantanızı bırakabileceğiniz en güvenli yer hostelinizdir. Ayrıca hostellerde gezginlerin birbirleriyle sosyalleşmesine yardımcı olmak üzere otellerdeki lobi benzeri bir ortak alan olur. Bu ortak alan bazen hostelin çatı katıdır, bazen barı, bazen de bahçesi. Burada farklı ülkelerden gezginlerle tanışıp muhabbet edebilir ve hatta kendinizi bir anda birlikte plan yaparken bulabilirsiniz.

Portekiz'de kaldığım hostelin kamusal alanı

Nelere dikkat etmeliyim?
Bazı hosteller parti meraklısı gençler tarafından daha çok tercih edilir. Bu tür hostellerin sosyalleşme alanları geceleri daha gürültülü olur ve eğer odanız bu alana yakınsa iyi bir gece uykusu hayal olabilir. Bu duruma maruz kalmamak için rezervasyon yapmadan önce hosteliniz hakkındaki yorumları mutlaka okumalısınız. 

Hostelde kaldığınız oda ne kadar kalabalıksa, içine giren çıkan da o kadar çok olacaktır. Örneğin sabah erken saatte uçuşu olan bir gezgin siz uyurken ışığı açıp hazırlık yapmak zorunda kalacaktır veya geç saatte odanıza giriş yapan bir gezginin yatağına yerleşmesi sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle en ideal oda kişi sayısı 4 ile 8 kişi arasıdır. 
Bazı hosteller temizlik saatinde odayı boşaltmanızı isteyebilirler. Zaten bir çok gezgin tüm gününü sabahtan akşama kadar gittiği yeri keşfetmeye ayırdığı için bu büyük bir sorun değildir. Sayıları az da olsa bazı hostellerde “curfew” denilen giriş çıkış saati kısıtlaması vardır. Örneğin hostele gece son giriş 12:30 dur ve bu saatten sonra kapı kapatılıp gelenler kabul edilmez. Bu nedenle açıklamalarında “no curfew” yazan hosteller tercih edilmelidir. Özellikle Avrupa’da bazı hosteller ise 40-45 yaş üzeri gezginleri kabul etmezler. Mağdur olmamak için hostelin açıklamalar kısımları iyi okunmalıdır.
Tüm dünyada hostel rezervasyonu yapan belli başlı birkaç site vardır. (hostelworld.com/hostelbookers.com gibi) Bunların tamamı toplam ödeme tutarının %10 luk bir kısmını kendileri tahsil ettikten sonra geri kalan kısmını hostelde ödemenizi isterler.(Tabi risk alarak rezervasyon yapmadan kendiniz de çat kapı hostele gidebilirsiniz) Kalacağınız hostelin tüm özellikleri ( kahvaltı olup olmadığı, kredi kartıyla ödeme olup olmadığı, wifi durumu, odaların kaç kişilik olduğu, hostele ulaşım seçenekleri v.b) açık bir biçimde yazar. Hostellerin ratingleri ve gezginlerin yorumları ideal hostelinizi seçmede en önemli yardımcılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder