5 Şubat 2017 Pazar

Amsterdam'ın kasabaları; Edam, Volendam, Marken, Monnickendam

Amsterdam’a gelmişken bir günümü de yakın mesafedeki kasabalarını gezmeye ayırdım. İnternet araştırmalarımda bulduğum EBS isimli otobüs firması Amsterdam’ın kuzey doğusundaki tüm köylere ulaşıyordu. Her ne kadar tüm amsterdam yazılarında geçen yeldeğirmenleri ile ünlü Zaanse Schans bu firmanın kapsama alanına dahil olmasa da, en az Zaanse Schans kadar ünlü Volendam ve Edam'ı bu otobüsler ile görebilmek mümkündü.
EBS otobüsleri Centraal istasyonunun üst katındaki otobüs duraklarından hareket ediyor. Otobüslerin günlük sınırsız kullanım bileti 10 euro. Günlükten kasıt sabahtan akşama. 24 saat değil. Bilet, otobüste ilk okuttuğunuz andan itibaren aynı gün gecesine kadar geçerli. Bilet fiyatı internet üzerinden alınınca 1 euroluk indirimle 9 euroya düşüyor. Size bilet alırken bir de yol haritası veriyorlar. Bu haritada, EBS nin ulaşım ağındaki tüm köylere giden otobüs numaraları ve köyler hakkında turistik bilgiler var. Gün boyunca köyler arasında bu otobüsleri sınırsızz olarak kullanabiliyorsunuz. Bileti internet üzerinden alırsanız, size gelen e-postanın kağıt çıktısını basarak bilet gişesinde normal biletle değiştirmeniz gerekiyor. EBS nin centraal istasyonundaki bilet gişesi sabah 9 da açılıyor. Günü verimli kullanıp sınırsız biletten sonuna kadar faydalanmak istiyorsanız, biletinizi bir gün önceden alın çünkü otobüsler normalde sabah 7 den itibaren çalışmaya başlıyorlar. Bilet gişesinin açılmasını beklerseniz ilk otobüse binmeniz en erken 9.30 dolaylarında olacaktır. http://www.localbus.nl/
EDAM: Sabah 8’de bindiğim 312 numaralı otobüs yarım saatte beni peynirleriyle ünlü Edam’a ulaştırdı. Edam 14. Yüzyıldan itibaren Hollanda’nın en ünlü limanlarından birisi olmuş, yüzyıllarca tacirler ve gemiler buraya akın etmişler. Zamanla peynir ticareti de buradan tüm dünyaya yayılmış. Bu küçük yerde dolaşırken peynir dükkanları hemen göze çarpıyor. Ayrıca yaz aylarında kurulan peynir pazarı da gezilebilir. Edam’da peynir yapımını simgeleyen peynir taşıyan adamlar heykeli bu pazarın ortasında. Edam’da kanallar boyunca yürüyüş yapabilir, katedrale ve müzeye uğrayabilirsiniz.
Edan katedrali
VOLENDAM: Volendam, bölgenin belki de en turistik ve en çok tanınan kasabası. Edam ile karşılaştırıldığında oldukça büyük. Gezilecek yerleri sahilden eski limana doğru uzanan caddede. Bu caddede çoğu eski ev hediyelik eşya satıcılarına, bar,kafe ve restaurantlara dönüştürülmüş. Eski bir geleneğin yaşatıldığı fotoğraf stüdyolarında ise yöreye özgü eski kıyafetler ile hatıra fotoğrafları çektirmek mümkün.


MARKEN: Bu küçük sahil kasabası 1957 yılına kadar bir adaymış. O tarihte ana kara ile birleştirilmiş. Zaten otobüs yolculuğunda bunu farkediyorsunuz. Marken’e Volendam’dan feribot ile de ulaşım var. Ücreti 8 euro ve bu fiyat günlük EBS biletinize dahil değil. Marken’de ki tamamı tek elden çıkma gibi yeşil ve beyaz tonlarındaki ahşap evler ilgi çekici. Çok katlı apartman hayatına mecburen alışmış birisi olarak özellikle evlerin bahçelerini gördükten sonra hayaller kurmadım desem yalan olur. Deniz kıyısındaki evler denize karşı oturup bir şeyler yemek içmek için ideal. Marken’de buranın tarihi hakkında bilgi edinebileceğiniz bir müze de bulunuyor. Ayrıca geleneksel ahşap ayakkabılar imal eden bir fabrika var.


 MONNICKENDAM: Sağlı sollu eski evlerin olduğu bir kasaba. Bunun dışında pek bir özelliği yok. Kasabada dolaşırken göreceğiniz kiliseye benzeyen yüksek kuleli bina müze binası. Diğer kasabalardan sonra vaktiniz ve enerjiniz halen kaldıysa buraya da biraz zaman ayırabilirsiniz.
Monnickendam müzesi

2 yorum: