10 Şubat 2017 Cuma

İSPANYA / Barselona

Barselona, İspanya’da başkent Madrid’den sonra ikinci büyük kent ve Katalunya Özerk bölgesinin başkenti. Sokaklarında dolaşırken Akdeniz ikliminin sıcaklığını hem havasında hem de insanlarında hissedebildiğim bir yer. Birbirini kesen geniş caddeleri, bulvarları, düzgün kaldırımları, bir asır öncesinde milimetrik hesaplarla inşa edilmiş binaları, mimar Gaudi etkisinde yoğrulmuş sanatsal yapıları ve tabi akdeniz mutfağı ile gezmesi keyifli bir yer.


Havaalanından şehre ulaşım: Barcelona El Prat havaaalanı şehrin 12 km uzağında. Merkeze gelmek için 5 dakika aralıklarla kalkan otobüsleri tercih ettim. Bu otobüsler tek yön 5,90 euro karşılığında yarım saatte Katalunya meydanına ulaştırıyor. İnternetten gidiş dönüş alınan biletler 10,20 euro. Gidiş dönüş biletlerde, bilet çıktısını otobüsün başındaki görevliye verip dönüş için ayrı bir bilet alınıyor. Bu bilet 15 gün geçerli. Merkezden havaalanına dönerken dikkat edilmesi gereken, binilen otobüsün hangi terminale geldiği. Barselona havaalanında T1 ve T2 olmak üzere iki ayrı terminal var ve havaalanı otobüsleri A1 ve A2 olarak bu terminallere ayrı ayrı geliyor. http://www.aerobusbcn.com/en/?gclid=CMTwoviLhdICFawp0wodJ8MAxw

Şehir içinde ulaşım: Barselona kapladığı alan açısından büyük bir şehir. Şehir içi ulaşımda metro ve otobüsler her yere ulaşıyor. Barselona’da birkaç gün kalmak ve toplu taşıma kullanmak gibi bir niyetiniz varsa günlük sınırsız kart almanızı tavsiye ederim. Bu kartı sadece şehir içi değil havaalanı ulaşımında da kullanmanız mümkün.
https://www.tmb.cat/en/barcelona/fares-metro-bus/barcelona-travel-card-hola-bcn

Konaklama: Ona Paseo de Gracia. Katalunya meydanına yürüyerek 5 dakika mesafede güzel bir hostel. 8 kişilik odada 1 yatak ortalama 9-10 Euro. (Hafta sonları fiyatlar biraz yükseliyor)

Parc Guell: Barselona denilince akla gelen sıradışı mimar Gaudi’nin en önemli eserlerinden birisi bu park. Park 1900 lerin başında Barselona’lı zengin Guell tarafından mimar Gaudi’ye inşaa ettirilmiş. Orijinal planda burası sadece park olarak değil içinde evlerin de olduğu bir site alanı olarak planlansa da, evler yapılamamış ve günümüze park olarak ulaşmış. Parkta rengarenk çinilerle kaplanmış heykeller, sıradışı çatıları hemen farkedilen evler ve sütunlar üzerine inşa edilmiş geniş bir alan var. En yakın metro istasyonları Lesseps veya Vallcarca.
Sagrada Familia: Gaudi’nin ustalık eseri, bitmeyen kilise diye de adlandırılan bu eşsiz katedral. Gaudi’nin ömrü eserinin bittiğini görmeye yetmemiş ama günümüzde de durum farklı değil. Katedralin üzerindeki vinçler halen aktif. Beklentilere göre 2028 de bitirilmesi bekleniyormuş. Katedralin içine de girmek isteyenlerin oluşturduğu kuyruk çok uzun. Bu nedenle online bilet alımı tavsiye ediliyor.

Sant Pau hastanesi
Sant Pau hastanesi; Sagrada Familia’dan kısa bir yürüyüş ile ulaşılabilecek bu görkemli yapı tam teşekkülü bir hastane olarak kullanılmasının yanısıra günümüzde rehberli turlar ile gezilebiliyor. Dışarıdan baktığınız zaman hastaneden başka bir çok şeye benzetebilmek mümkün.
Casa mila: Kelime anlamı “Taş ocağı” olan bu bina şehirdeki bir çok yapı gibi yine mimar Gaudi’nin izlerini taşıyor. Şehrin zenginlerinden birisinin isteği üzerine inşaatına başlanan bina 1910’da tamamlanmış. Alt katı günümüzde müze olarak kullanılıyor. Üst katlardaki dairelerde yaşayanlar var.
Casa Battlo: Casa mila’ya yakın mesafede bulunan bir diğer Gaudi eseri bu apartman binası. Söylendiğine göre tüm odaları eşit seviyede güneş ışığı alabiliyormuş. Binanın her tarafı kıvrımlı tasarlanmış. Dışarıdan bakınca tıpkı diğer Gaudi eserleri gibi masalsı bir görünümü var.
Arc de triomphe: 1888 tarihli Zafer takı, Paris ya da Bükreş’dekiler gibi gösterişli. Buradan sahile doğru yürüyünce karşınıza Barselona hayvanat bahçesi çıkıyor.
Barri Gotic / Gotik Mahalle: Barselona denilince akla gelen büyük ve geniş caddeler burada yerini dar sokaklara, eski evlere, farklı bir mimariye bırakıyor. Geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan bölge Barselona içinde farklı bir Barselona görmek isteyenler için ideal. Barselona katedrali de yine bu bölgede yer alıyor.
La Rambla: Barselona’nın en ünlü yürüyüş caddesi. Cadde günün her saatinde hareketli ama akşam saatleri daha bir farklı. Yol boyunca sağlı sollu hediyelik eşya satıcıları, kafe ve restorantlar,çiçekçileri görebileceğiniz gibi, pandomim sanatçılarının performanslarına da denk gelebilirsiniz.
Barselona katedrali
Barselona katedrali içi
La Rambla

Gotik mahalleleri

Mercat la Boqueria:  La rambla üzerinde bulunan turistik pazar yeri Barselona’nın görülmesi gereken geleneksel uğrak yerlerinden. İçinde meyveden sebzeye, etten balığa tüm yiyecek maddeleri satılıyor.
Port well, Barcelonata,Maremagnum: Barselona’da gün batımına doğru gidilebilecek bir yürüyüş alanı var. Limanda bulunan teknelerin oluşturduğu portwelli solunuza alarak deniz üzerine kurulmuş alışveriş merkezi maremagnumda zaman geçirebilir ya da deniz kıyısında bir banka oturup martıları besleyebilirsiniz.
Colom / Kristof Kolomb heykeli: La Rambla’dan sahile Portwell’e doğru yürüyünce sahilde uzun bir sütunun üzerinde karşınıza çıkan Kristof heykeli bir rivayete göre Kolomb’un Amerika kıtasını işaret etmesini tasvir ediyor.
Placa de Katalunya / Katalunya meydanı: Barselona’nın en ünlü meydanlarından birisi. Araç trafiğinin yoğunluğuna rağmen bu büyük alan yerli ve yabancı turistlerin ve Barselona halkının uğrak yeri. Meydan La Rambla’ya, Passeig de Gracia’ya yakın. Meydanın güney tarafında El Corte Ingles alışveriş merkezi var. Havaalanı servisleri ve bir çok otobüsün ilk ve son durağı da yine Katalunya meydanı.
Katalunya Meydanı

Barcelonata
Kolomb heykeli La Rambla'nın sonunda

Placa de Espanya / İspanya meydanı: Şehrin kuzeybatısında yer alan İspanya meydanı 18. yüzyıla kadar idamların yapıldığı halk arasında pek de sevilmeyen bir meydanmış. Günümüzde ortasında büyük bir havuz ve Katalan milli sarayına doğru giden yolun başında yer alan iki adet kulesiyle Barselona’nın fotoğraflık meydanlarından.
Arena de Barselona / Barselona arenası: İspanya meydanına 1914 yılında yapılan arenada 1960 lara kadar düzenli olarak boğa güreşleri düzenlendikten sonra Katalunya’da boğa güreşlerine olan ilginin de azalmasıyla arena kullanılmamaya başlamış. 2012’de Katalan meclisinin kararıyla boğa güreşleri tamamen yasaklanınca arena geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bir alışveriş merkezine dönüşmüş. Bugün dış duvarları aynen korunan arenanın kapısından girdiğinizde kendinizi sıradan bir avm de buluyorsunuz.
Montjuic tepesi: Barselona’yı tepeden görmek için güzel bir yer. Yürüyerek ya da teleferik ile ulaşmak mümkün.
Montjuic tepesinden Barselona
İspanya Meydanı

Barselona arenası artık alışveriş merkezi

2 yorum: